"Papírral rajzolt álmok"

2017.09.22

Minka Kiállítása Kapuváron!

Minden év szeptemberében rendezik Kapuváron a Kapuvár szeretlek - Szent Mihály napi Nyárbúcsúztató rendezvény, mely 2017-ben az "Éjszaka a múzeumban" című programmal indult a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen. Ekkor került sor 22-én, pénteken Fábiánné Domán Hermina "Papírral rajzolt álmok" című kiállításának megnyitójára.

Minka munkái révén a közönség bepillantást nyerhetett a quilling - a papírcsíktechnika világába, megismerhette e különleges művészeti formának a lényegét, hogy vékony papírcsíkok feltekerésével, formázásával és leragasztásával, különleges térbeli dekoratív formákat hoznak létre. A kiállítást Pallag Jánosné nyitotta meg, aki elmondta, Minka munkái tükrözik a magyar népi hagyományokat, annak forma- és motívumvilágát. Márti beszédében Jáki Ferenc soraival ajánlotta a megjelentek figyelmébe a kiállítást:

"A művészet azt jelenti,

Hogy fogadd be a világot,
és odabent úgy formáld át,
amilyennek magad látod...
...Vigyázz! Műveidet sose
alkosd csak magadnak.
Azok akkor maradandók,
hogyha másokra is hatnak.
Verset írsz, vagy szobrot faragsz,
vagy megfestesz egy virágot,
mindegy! Mindig egy a fontos,
hogy szebbé tedd a világot.
Drága kincseidet szód szét!
Hidd el, hogy nem pazaroltál.
Ha megosztod azt, amid van,
te magad is gazdagodtál.
Úgy sóvárogjuk a Szépet,
mint a virágok a Napot.
Sáfárkodj jól, s kamatoztasd azt,
amit az Isten adott!"

A megnyitón közreműködtek a Dr. Barsi Ernő AMI táncosai, akik népi gyermekjátékokat adtak elő. A "Tekeredik a kígyó..." játékával - énekével vezették be a közönséget a kiállító terembe - utalva Minka tekeréses technikával készült munkáira.