A hagyományos kapuvári élet bemutatása

Egyesületünk tagjai 2022. július 8-án tartották az első foglalkozásokat a projektben, amelynek középpontjában a kapuvári vonatkozású értékek álltak. Ezen értékek általános ismertetésén, a rövid történeti áttekintőn túl a résztvevők játékosan ismerkedtek a kapuvári hagyományokkal és értékekkel a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen, illetve a településen sétálva is. Emellett olyan alkotó foglalkozásokon vehettek részt, amelyek a kapuvári, rábaközi motívumokat vették alapul. Készült Hany Istókos labirintus-játék, rábaközi motívumokkal díszített mézeskalács, quilling képecske, a jellegzetes hímzésmintákat felhasználó dekorációs tárgyak, kapuvári emlékkönyv.

A hagyományos kapuvári élet c. projektben 2022. július 22-én és július 29-én a gasztronómiáé volt a főszerep. Mindkét alkalommal a téma: A kapuvári, Kapuvár környéki gasztronómiai sajátosságok bemutatása, ételkóstolással egybekötve. Mindkét alkalommal beszélgettünk a helyi termékekről, zöldség-, gyümölcstermesztésről, a környékbeli állattenyésztő vállalkozásokról, az egészséges, vegyszermentes növényi és állati alapanyagokról. A Kapuváron hagyományos gulyásfőzésre került sor, illetve a város legjellegzetesebb ételének elkészítésére, a böllérmájra, mely már a megyerikumok közé tartozik. Ismét kaptak a résztvevők feladatokat, s tartottunk alkotó foglalkozásokat is, amelyek kapcsolódtak a kapuvári hagyományokhoz: rábaközi mézeskalács szívek, kapuvári papírbábok, hanyi tutajok, kapuvári képek - újrahasznosított papírból, rábaközi motívumos quilling- és magos díszek készültek.

Augusztus 5-én a projekt témája "Kapuvár és a Rábaköz története" volt. 9 és 14 óra között a résztvevők ismerkedtek kapuvár helytörténetével, kultúrájával, a jelentősebb kapuvári értékekkel. A beszélgetések során olyan információkat szereztek, mint például, mikor volt a város első írásos említése, honnan kapta a nevét, milyen családok kezébe került a település, milyen háborús események zajlottak itt. Külön beszéltünk a várról, amelyet aztán az Esterházyak kastéllyá építettek át. Megemlítettük Báró Berg Gusztáv nevét is, aki 1864-ben bérbe vette a kapuvári uradalmat, és sikeres mintagazdasággá fejlesztette. A vár épületét meg is néztük a résztvevőkkel, külön a Rábaközi Múzeumot is, ahol a gyerekek feladatokat is megoldottak. A történeti eseményekről való beszélgetés mellett újabb foglalkozásokon vettek részt a gyerekek, amelyek kapcsolódtak a tematikához. A kapuvári várat szimbolizáló 3D-s képeslapok, a hanyi tájat megjelenítő képek és tulipános motívumok készültek, de díszíthettek a gyerekek rábaközi mézeskalácsot is.

Augusztus 12-én a projektben a helyi népi kismesterségek bemutatására került sor, 19-én pedig a központi téma a kapuvári helyi folklór, helyi művészet bemutatása volt. Ezek keretében ismerkedtek a gyerekek a szövéssel, a textilmunkákkal, a hímzéssel, a népi játékkészítéssel, mézeskalácsos mesterséggel, továbbá a népdalokkal, néptánccal, népi játékokkal is. A különböző alkotó foglalkozások során a népi motívumokat dolgozták fel. Mindkét alkalommal megtekintették a Rábaközi Muzeális Kiállítóhely tárlatait is, különösen a projekt témáihoz kapcsolódó tárolókat, kiállítási tárgyakat.

A projekt utolsó eseménye a "Kapuvár Szeretlek - Nyárbúcsúztató", melyre 2022. szeptember 17-én került sor. A programok között szerepelt az Aranykapu zenekar "Mesebeli csillag" című műsorával, a Csokigyáros édességosztó showműsor, a Movement Dance School, valamint a Hanság Big Band is. A kísérő programok között volt játszópark fajátékokkal, lovaskocsikázás a Kapuvári Lóbarátok Köre tagjaival, íjászkodás a Kapuvári Hanyi Íjászok közreműködésével. Egyesületünk tagjai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Emellett értéktár-játékot is szerveztünk, ahol különböző feladványok várták a játékosokat, kapcsolódva a kapuvári értékekhez.